Metoder

Psykomotorisk behandling

I den psykomotoriske behandling arbejdes der både med kroppen og med psyken. Psykisk manglende velbefindende kan afspejle sig i kroppen på mange måder og give forskellige psykosomatiske symptomer.

 

Oftes er indgangen til psyken gennem kropsbehandlingerne. Udgangspunktet kan være en fysisk problematik, f.eks. spændingshovedpine, mavepine, fordøjelsesproblemer, anspændthed, kropslig uro, søvnbesvær eller hormonelle forstyrrelser. Oplevelsen af at være frakoblet sin krop, føle sig forkert i sin krop eller være utilfreds med kroppen.

 

Tit er det hele kroppen der behandles, da spændinger tit har kompensatoriske spændinger andre steder i kroppen. De manuelle behandlinger vil give ledetråde til andre dele af dit liv. Hvordan du har det i dit arbejds- eller skoleliv, dit privatliv/ familie, sociale relationer og hvordan du handler i overensstemmelse med dine grænser, dine følelser og behov.

Samtale og mentale redskaber

Der arbejdes ud fra den eklektiske tilgang, hvilket betyder anvendelse af metoder og redskaber fra flere psykologiske teorier.

Flere psykologisk teorier rummer elementer og øvelser de har “lånt” fra hinanden eller bygget videre på. Man kan sige, at et skræddersyet tilbud er mere effektivt end “one fits all”, når det handler om at forstå tanker og følelser. Det vigtige er, hvilke metoder og tilgange, der virker for dig.

Jeg anvender elementer fra metakognitiv terapi, ACT, Narrativ terapi, Systemisk terapi og MI.

Ultra kort rids af de terapeutiske metoder

Positiv psykologi

Positiv psykologi er en gren af psykologien, der fokuserer på at studere og fremme positive
følelser, styrker, trivsel og menneskelig lykke.

Positiv psykologi ligger vægt på at forstå, hvad der gør livet meningsfuldt, tilfredsstillende og berigende.

 

Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi er en nyere teori indenfor kognitiv terapi. Der arbejdes med at accepter negative tanker, undgå at analysere på dem og til sidst kunne slippe dem eller lade dem være der samtidig med positive tanker.

ACT

A= Accept your thoughts and feelings – accepter dine tanker og følelser

C= Connect with your values – følg dine indre værdier

T= Take effective action – skrid til konstruktiv handling

 

Spørgsmål der arbejdes med indenfor ACT, hjælper dig med at blive bevidst om hvilke negative overbevisninger du har, som forhindre dig i at skabe det liv du ønsker.

 

Spørgsmålene er værdi og meningsbasseret og hjælper dig med at sætte mål for dit liv.

 

ACT arbejder b.la. med at eksponerer dig for det du er bange for, så du får nye positive erfaringer med at du ret faktisk godt kan.

 

Metoden er meget handlingsorienteret og hjælper dig med at blive løsningsfokuseret.

 

Her er et par eksempler på spørgsmål indenfor ACT. Prøv at stil dig selv et eller alle af disse spørgsmål og reflekterer over hvilke begrænsende overbevisninger du har og ikke mindst hvad du ville være i stand til, hvis ikke disse overbevisninger var der J

 

Hvilke overbevisninger står i vejen for dig, for at nå hen til det liv du ønsker dig?

 

Hvilke vigtige og større ændringer ville du lave i dit liv, hvis negative overbevisninger og gamle følelser ikke længere forhindrede dig i at gøre det?

 

Hvad ville du gøre hvis angst eller bekymringer var helt ude af billedet?

 

Hvis vanskelige tanker og følelser ikke længere stod i vejen for dig, hvilke ændringer ville du så lave i forhold til dine relationer, dit arbejde, din krop og sundhed?

 

Systemisk opstilling

Metoden giver et godt overblik til at se tingene udefra. Grundtanken er, at vi indgår i forskellige systemer. Familien er et system, klassen et system, vennegruppen, m.fl. Alle dele i et system påvirker gensidigt hinanden. Man sætter en situation op som en slags teaterspil. Der bruges figurer eller brikker som repræsenterer de personer eller elementer der er involveret. Derefter spørges ind til hvad der sker, hvem og hvad påvirkes, hvilken adfærd og følelser der træder frem. Når en situation sættes op på den måde, kan der vise sig ukendte eller skjulte dynamikker som systemet er påvirket af og som nu træder tydeligt frem. Gennem opklarende spørgsmål finder man frem til hvad der ligger bag og ser hvilke forandringsmuligheder man har.

Narrativ terapi

Arbejder med hvordan du opfatter dig selv, hvilket kan ses ud fra det du fortæller om dig selv. I det du fortæller, rettes fokus ind på de gode grunde du havde til at du handlede, som du gjorde, hvad du var i stand til, hvilke erfaringer du trak på, hvad din intention var og hvilke styrker du gjorde brug af. Dine evner fremhæves og tydeliggøres så du fremadrettet kan bruge det konstruktivt. 

MI

Motiverende samtale terapi. Her anvendes en spørgeteknik, der åbner op for dit syn på tingene. Hvilke ønsker og håb har du omkring forandring i dit liv? Hvilke overbevisninger har du, der enten modarbejder eller støtter det? Det er et godt redskab, når man har modsatrettede følelser omkring noget og når man ønsker at finde motivationen til forandring i livet. Samtalen er centreret omkring dine personlige ønsker, ikke hvad andre mener.